Behandlingar nacke

Vi utreder och behandlar tillstånd i nacken. När du kommer till Klinik4 träffar du en specialist med lång erfarenhet av att utreda och behandla ortopediska sjukdomstillstånd. Känner du igen dig själv i beskrivningen nedan, tveka inte att kontakta oss.

Besvär från halsryggen (nacken) är vanliga, men inte så vanliga som ländryggsbesvär. Man kan besväras av diskdegeneration och artros i halsryggens små leder. Man kan även besväras av diskbråck med smärta och eller nervrotpåverkan. Ibland kan diskbråcken behöva opereras. Vi utreder dessa tillstånd och gör en bedömning av adekvat behandling.


Cervicalgi, Cervicobrachialgi

När man har ont i nacken får man spänning av nackmuskulaturen från bakhuvudet till skuldrorna eller skulderbladet. Man kan även få muskelspänning från bakhuvudet till nyckelbenet. Besvären lindras bäst med värktabletter, t.ex. Alvedon och Ipren tillsammans i några dagar och att försöka röra på sig omväxlat med vila. Kontakta fysioterapeut för fortsatt behandling.

Spondylos i nacken

Artros mellan kotorna och kotlederna i nacken samt förkalkning av ligamenten. Besvären lindras bäst med värktabletter, t.ex. Alvedon och Ipren tillsammans, under några dagar och att försöka röra på sig omväxlat med vila. Kontakta fysioterapeut för fortsatt behandling.

Torticollis

Nackspärr är jämförbar med akut lumbago i ländryggen. Se ovan. 
Besvären är oftast godartade och går över på 2 – 4 dagar. Besvären lindras bäst med värktabletter, t.ex. Alvedon och Ipren tillsammans,  några dagar kombinerat med att försöka röra på sig omväxlat med vila.

Cervical diskbråck

Ibland uppstår det diskbråck i halsryggen. Orsaken är jämförbar med diskbråck i ländryggen. Halsryggsdiskbråcken kan läka utav sig själv. Läkningstiden kan vara relativt lång, från 1 år till 1½ år. Smärtintensiteten avgör ofta hur man handlägger diskbråcket.
Utredning sker med hjälp av patientens beskrivning av smärtan och smärtutstrålningen till skuldran, armen, handen och till fingrarna. 
Klinisk undersökning och bedömningen av om nerverna är påverkade. 
Magnetkameraundersökning (MRT) där man bedömer hur ryggmärgskanalen ser ut, om det finns gott om plats i ryggmärgskanalen för nerverna. Bedömning görs av diskbråckets storlek och om det påverkar nerverna. Beroende på dessa omständigheter avgör sedan specialistläkaren om det finns förutsättningar att diskbråcket läker ut utav sig själv eller om det finns behov av en operation och iså fall hur snart den bör göras. 
Läkaren gör även en bedömning om en operation har förutsättningar att ge ett bra resultat och därmed ge önskad lindring för patienten.


Inför besök hos oss

När du söker hjälp hos oss för nack- eller ryggbesvär ber vi dig alltid fylla i ett formulär, Allmänna frågor vid nack- och ryggbesvär, inför det första besöket.  Där frågar vi om ditt tillstånd och ber dig göra en självuppskattning. Ta en titt på sidan "Förberedelser inför besöket", där hittar du formuläret.

Illustration ur boken Anatomy of the Human Body (1918) av Henry Vandyke Carter och Henry Gray