Vi utreder och behandlar tillstånd i fötter. När du kommer till Klinik4 träffar du en specialist med lång erfarenhet av att utreda och behandla ortopediska sjukdomstillstånd. Känner du igen dig själv i beskrivningen nedan, tveka inte att kontakta oss.
Cavusfot, Cavivarusfot eller i dagligt tal, höga fotvalv, uppkommer på grund av obalans mellan muskulatur i fot och fotled, oftast till följd av svaghet i muskulaturen. Ofta leder en överaktivitet i fotens senor till en slags kloställning i tårna, med fotledsinstabilitet och andra problem. Inte sällan rekommenderar vi ett kirurgiskt ingrepp där målet är att minimera symptom, maximera framfotskontakt och att balansera foten såväl statiskt som i rörelse.
Vanligen förknippar man plattfot med barn, men vuxna kan också med åren utveckla plattfot. Ofta är problemet orsakat av nedsatt funktion i senan som löper bakom fotknölen och en bit över insidan av foten. Det hela uppkommer genom en kronisk seninflammation som kan leda till förslitningar. Vi rekommenderar att behandla plattfot då senan försvagats kan följdverkningar uppkomma i ledbanden och fotleden, fotvalvet reduceras och till slut uppstår plattfot. Du känner det först som ömhet och smärta på insidan av fotens bakre del, en viss svullnad bakom fotknölen kan förekomma. Efterhand märker du att fotvalvet sjunker ihop och du kan få problem med balans och promenader. När det gått så här långt är det risk att fotleden stelnar. Inte sällan rekommenderar vi vid undersökning röntgen för att ställa en korrekt dignos. Eftersom detta är ett kroniskt tillstånd finns det flera vägar att gå. Den enklare vägen är råd och stöd för att hitta rätt hjälpmedel, det kan vara specialtillverkade skor eller inlägg. En annan väg är operation, ofta med en längre rehabilitering.
Med totalt 33 leder i foten kan artros i foten ge sig till känna på många olika sätt, allt beroende på vilka leder som drabbats. Vanligast är att du upptäcker det som smärta vid promenader eller löpning, ofta kombinerat med stelhet. Du kan ofta också uppleva att foten svullnat eller tjocknat ben runt den drabbade leden. Problemet kommer av att brosket i foten slitits ut. Detta drabbar ofta personer med övervikt, då foten inte riktigt klarar den extra tyngden. Vid artros med mycket symptom är oftast en steloperation en bra lösning för att behandla smärtan. Mjuka förband för fötterna är en lösning när man inte vill genomgå operation eller har andra tillstånd som försvårar ett ingrepp.
Detta är den vanligaste fotåkomman hos vuxna. Problemet är en snedställd stortå, där tån tryckts så mycket mot den andra tån att de ligger omlott med stortån underst. Dett påverkar i sin tur leden mellan mellanfotsbenet och stortån så att foten blir bredare. Smärta och problem att hitta passande skor är det som ofta patienter söker för, inte sällan upptäcker vi då samtidigt Halux rigidus (se nedan). Tidigt upptäckta problem med lindriga besvär behandlas med breda och mjuka skor och inlägg för att bygga upp det främre fotvalvet. Operation gör vi först vid uttalade besvär när annan behandling inte har gett önskad effekt. Innan operation går vi igenom det hela noggrant och fäster stor vikt vid önskat funktionskrav. En operation kräver relativt lång konvalsens.
Om du har en stel stortå har du Halluc rigidus, vilket är detsamma som artros. Det hela är en nedslitet brosk vid leden i stortåns bas. Vanligen en följd av naturligt åldrande, men ibland kan det komma efter en skada eller en reumatisk sjukdom. Stelhet i stortån är ett kännetecken, ett annat är smärta när du trampar ned på tån och inte sällan värk efter promenad. Vanligt är också att leden svullnar och även att benpålagringar ovanpå leden, s.k. osteofyter, som skaver i skorna. Det går att operera Hallux rigidus, men inte helt bota tillståndet, bara förbättra. Vanligen är ingreppet att vi operera bort den benpålagring som skett, vilket medför en bättre komfort. Dock går det inte att återställa leden.
Hammartå är en eller flera krökta tår bredvid stortån. Då detta ofta gör att dina skor skaver mot tåns ovansida kan du få en förhårdnad där som ömmar, en s.k. liktorn. Problemet kan också leda till smärta under framfoten. Vid enklare problem hjälper det oftast med specialtillverkade skor som är rymliga framtill, eventuellt med inlägg. Har du stora problem kan vi föreslå operation. Operationen går ut på att ta bort en bit av benet i tån, och inte sällan också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen och kan åka hem direkt efteråt. Du kan behöva smärtstillande medel efter operation och vi ordinerar dig att hålla foten högt under några dagar.
Klotå liknar hammartå, men här är det den sista leden som är böjd. Fler än en tå är påverkad och oftast på båda fötterna. För behandling, se Hammartå ovan.
Illustration ur boken Anatomy of the Human Body (1918) av Henry Vandyke Carter och Henry Gray
Klinik4
Bodholmsgången 4
127 48 Skärholmen
info@klinik4.se
08-710 4060